Friday, March 31, 2006

El Tribunal Constitucional Espanol decide hoy sobre la anulación de las listas de Aukera Guztiak en Euskadi Herria (Pais Vasco)

El Tribunal Constitucional se pronunciará hoy sobre el recurso que presentó la plataforma Aukera Guztiak (Todas las Opciones, en castellano) contra la sentencia del Supremo que anuló su candidatura a las elecciones vascas. Está previsto que el tribunal tome una decisión antes de medianoche, cuando comience la campaña de las autonómicas vascas.

La voluntad de los magistrados que integran la Sala Segunda es la de resolver la cuestión antes del comienzo, a las doce de esta noche, de la campaña electoral. Pues tenemos solomente que esperar para su decision.

7 Comments:

At 12:04 AM, Blogger Luka Lisjak said...

Pregunta: eres tú quién ha escrito un artículo sobre el problema del (non)respecto de los derechos civiles en Euskadi en la revista Ampak?

 
At 2:40 PM, Blogger Jernej Letnar said...

En verdad, escribio articulo sobre derecho humanos en Pais Vasco. Me puedes contactar atraves mi correo electronico. Pa lep pozdrav.

 
At 4:44 AM, Blogger Luka Lisjak said...

Hhm, šele zdaj me je stvar malo zmedla: prebral sem zadnji stavek in se spomnil, da je to pravzaprav novica od lanskega leta (lani v tem času so bile volitve v baskovski parlament, se še spomnim, da so debate potekale v istem času kot papeževa smrt). Se spomnim tudi, da se je nekaj dni po razpustitvi Aukere Guztiak pojavila tista ekscentrična skupina žensk pod imenom EHAK ("Alderdi Komunista") ... ampak to je bilo, kot rečeno, lani. Ne razumem, zakaj objava zdaj ...

 
At 12:45 PM, Blogger Jernej Letnar said...

Naljepša hvala. Si edini, ki je pač opazil, da je bila ta novica pač bolj aktulana pred lanskimi lokalnimi volitvami v Baskiji. To je bil pa tudi (ne)smisel te objave - ce bo kdo prvega dne aprila opazil napako.

Samo vprašanje omejevanje svobode združevanja s strani španske države pa je kot veš eno najbolj perečih vprašanj trenutno v španski in baskovski združbi. Ali je imelo Špansko ustavno sodišče pravno podlago, da prepove delovanje politične stranke Batasune in podobnih strank zaradi domnevnih povezav z ETO ? Mislim, da z vidika prava CP zagotovo taksno postopanje ni v skladu z EKČP.

 
At 2:43 PM, Blogger Luka Lisjak said...

Tukaj se ne strinjam. Po mojem mnenju ima država vsekakor pravico, da ne dovoli registracije strank, ki delujejo v povezavi s terorističnimi skupinami. Pri čemer je potrebno takšno povezavo tudi dokazati pred sodiščem. Pri EHAK jim to ni uspelo, čeprav je bilo vsem jasno, da gre za podružnico Batasune. Problem je, da argument "vsem je jsano" v pravni državi pač nima velike veljave. Sicer tudi jaz nasprotujem prepovedi Batasune, ampak ne zato, ker bi se mi zdela nelegitimna (prepoved, namreč), ampak zato, ker se mi zdi nekoristna (kar se je lepo izkazalo v primeru EHAK: prepoved HB (EH) ni bila samo nekoristna, ampak je imela celo nasprotne učinke: nacionalna levica (eskerra abertzale) je na volitvah pridobila skoraj 4%)

 
At 11:22 PM, Blogger Jernej Letnar said...

Ti pravis, da ima po tvojem mnenju ima država vsekakor pravico, da ne dovoli registracije strank, ki delujejo v povezavi s terorističnimi skupinami. Problem je v tem, kot tudi ti ugotavljas, da dosedaj ni bilo dokazano, da je imela katerikoli baskovska stranka povezave z ETO. Vse temelji na domnevah, pri čemer španski kazenski zakonik ne zahteva gotovosti za pregon takšnih kaznivh dejanj. Tudi pri odmeri kazni za kazniva dejanja so razlike med Baskijo in ostalo Španijo smešne. Za nameren požig smetnjaka se v Bilbu lahko storilec dobi do deset let zaporne kazni, medtem pa v sosednji špansko asimilirani Galiciji za ista kazniva dejanja, sodišča določajo kazen do enega leta pogojna. Podobnih primerov je še veliko.-

Španija si vse od njihove državljanske vojne v tridesetih letih prešnjega leta ne spoštuje načela vladavine prave, temveč se na vse kriplje prizadeva ohraniti umetno tvorbo pri življenju. Celotna zadeva s političnega vidika zelo spominja na bivšo Jugoslavijo pred razpadom, Baskija pa na našo državo pred letom devetdeset.

 
At 11:22 PM, Blogger Jernej Letnar said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home