Wednesday, April 19, 2006

Diametralno videnje istega dogodka

Spori med Slovenijo in Hrvasko glede ozemlja ob reki Dragonji, ki si ga katastrsko lastita obe drzavi, so ze dobro znani. Danes je zgodba dobila svoje nadaljevanje, ki ga vsaka stran intepretira popolnoma nasprotno. Poglejmo:

vir: http://vijesti.hrt.hr/ShowArticles.aspx?ArticleId=8967
"JORAS PONOVNO IZAZVAO INCIDENT
19. travnja - Kontroverzni Joško Joras, samozvani "borac za južnu slovensku granicu", ilegalno je pokušao prijeći hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu Plovanija, u čemu ga je spriječila hrvatska policija. Priveden je na obavijesni razgovor u policijsku graničnu postaju. Joras se odupirao privođenju pa su ga hrvatski policajci prenijeli do postaje.
Prije ovoga dogodio se još jedan incident, čije je sudionik također bio Joras. Joško Joras tužio je vlasnika kasina zbog nepropisno sagrađenog parkirališta, zbog kojeg se slivne vode slijevaju u njegovo dvorište i kuću. Iako se kuće nalaze u Hrvatskoj, tužbu je podnio okružnom sudu u Kopru koji se proglasio nadležnim. Prema nalogu koparskog suda na teren je danas izašao sudski vještak iz Kopra. Hrvatska je policija zabranila vještačenje jer slovenski vještak nije imao dozvolu za rad u našoj zemlji. Nakon policijskog upozorenja, sudski vještak mirno je napustio Hrvatsku."


Vir:http://www.mzz.gov.si/index.php?id=13&tx_ttnews[tt_news]=10996&tx_ttnews[backPid]=6&cHash=88d5e22e5b

"Sporočilo Ministrstva za zunanje zadeve
Ljubljana, 19. aprila 2006 - Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je bilo danes s strani Operacijsko-komunikacijskega centra pri Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije obveščeno, da so hrvaški policijski organi 19. aprila 2006 dopoldne v bližini doma na naslovu Sečovlje 1 na grob način aretirali slovenskega državljana Joška Jorasa ter ga nekaj časa zadrževali na začasni hrvaški kontrolni točki Plovanija. Hrvaški organi so prav tako neupravičeno omejevali in onemogočali prosto gibanje še enemu slovenskemu državljanu. Oba slovenska državljana sta bila ves čas na slovenskem državnem ozemlju.
Ministrstvo za zunanje zadeve se je nemudoma odzvalo in se povezalo s hrvaškim Ministrstvom za zunanje zadeve in evropske integracije. Ministrstvo za zunanje zadeve RS je izrazilo odločen protest proti navedenemu ravnanju hrvaških policistov in zahtevalo, da se slovenskima državljanoma takoj omogoči prosto gibanje. To se je po navedeni intervenciji Ministrstva za zunanje zadeve tudi zgodilo.

Ministrstvo za zunanje zadeve je hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani hkrati izročilo protestno noto, v kateri je izrazilo najodločnejši protest zoper opisano hrvaško ravnanje. Poudarilo je, da takšno hrvaško ravnanje pomeni še eno v vrsti enostranskih dejanj, s katerimi skuša Republika Hrvaška prejudicirati rešitev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Takšno hrvaško ravnanje je v nasprotju z obveznostjo spoštovanja stanja na dan 25.6.1991, ki izhaja tudi iz Skupne izjave o izogibanju incidentov.

Ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo pričakovanje, da se bodo hrvaški državni organi v skladu z mednarodnopravnimi obveznostmi in evropskimi načeli, ki jih morajo upoštevati države kandidatke za članstvo v Evropski uniji, vzdržali vseh dejanj, ki posegajo na državno ozemlje Republike Slovenije."


Ontologija spora je predolga, da bi jo ponavljali na tem mestu, saj smo o tem ze podrobneje pisali v clanku The Conundrum of the Piran bay, dostopnem na tem blogu. Zanima pa nas komentar bralcev glede izjemno nasilnega ravanja, ki so se ga ob Jorasovi aretaciji posluzili hrvaski policisti. Menimo, da je kljub spornosti obmocja, ki si ga, kot receno, lastita obe drzavi, taksno ravnanje popolnoma in v celoti nesprejemljivo in v nasprotju z minimalnimi standardi postopanja uradnih organov. Vec si lahko ogledate na posnetku, dostopnem na: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=106435

8 Comments:

At 7:07 PM, Blogger jaka said...

roko na srce, a se je zgodilo kaj drugega, kot to, da je joras zganjal sranje in se vrgel v vodo??

 
At 10:57 AM, Blogger srdjan kezunović said...

sem gledal včeraj to komedijantsko epizodo. postavlja se resno vprašanje, kako je možno, da človek s psihičnimi težavami uspeva voditi slovensko zunanjo politiko do hrvaške?

 
At 11:48 AM, Blogger Jernej Letnar said...

PONAVLJAM: Žaljivih komentarjev raznih strahopetnežev, ki se ne upajo nastopati s svojim imenom in priimkom!! na tem blogu ne bomo dopuščali. Zato vas vse prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. Vsi pa tudi vemo, da v današnjih časih ni težko izslediti računalnika iz katerega je poslan določen komentar. Najlepša hvala.

 
At 4:18 PM, Blogger jaka said...

ne vem, kje vidite žaljive komentarje??

treba je pluniti resnici v oči in povedati jorasu, kar mu gre.

resna in odgovorna vlada bi mu pač javno rekla, ej fant, ti si za v noriščnico, nehaj nam morit, itak bomo tvojo bajto dali hrvatom, se te vsaj znebimo.

ja, in če me izsledite? kaj potem? me boste prijavili na centralni komite sds? bo prišel darko njavro pome?

 
At 5:44 PM, Anonymous Bizjak said...

Ni problema Jaka - ne se bat SDSa, sej te bo itak tvoj oci prisel resit.

 
At 3:18 PM, Blogger srdjan kezunović said...

zelo podlo :( a ne boš zbrisal raznih strahopetnežev, letnar?

 
At 7:17 PM, Blogger el pablito said...

hehe.

btw. zakaj ste odklopili komentarje pri novih postih?

ali so moteči v vašem mikrokozmosu??

 
At 11:23 AM, Blogger srdjan kezunović said...

hehe, tudi sam sem opazil. glede na to, da imam na zalogi zvrhan koš odličnih argumentov, je za miren spanec mladih wanna-be doktorčkov tako celo bolje. konec koncev morajo svoje državne štipendije nekako upravičit :)

 

Post a Comment

<< Home