Sunday, April 16, 2006

Slovensko novinarstvo - se zadnjic

V zadnjih nekaj dnevih smo na spletni strani nasega bloga kar nekaj prostora namenili stanju novinarstva v Sloveniji. Z dobesedno objavo komentarja Petra Jancica, glavnega in odgovornega urednika slovenskega najvecjega casopisa Delo (vir: http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,50&id=74d4503444017b21c884b08f6d9a9e2804&source=Delo), zakljucujemo to razpravo.

Menimo, da je prav, da zadnjo besedo dobi nekdo, ki se je sam na svoji kozi soocil s stanjem, kakrsno trenutno vlada v slovenskem novinarstvu.

Peter Jancic: Hoja po robu stolpnice, v Delu Sob 15.04.2006:

"Z Delom se te dni ukvarjajo vsi v državi. Aktivi novinarjev konkurenčnih časopisov, kot sta Večer in Dnevnik, skušajo uredniku, ki vam piše to kolumno, pomagati pri sestavljanju uredniške ekipe in zahtevajo, da mora biti Ervin Hladnik Milharčič tudi še po prvem maju urednik prestižne Sobotne priloge. Še nekaj manjših aktivov se oglaša z idejami, kakšne kvalifikacije morajo imeti uredniki Dela in kako so se ne Delo menda infiltrirali politiki.

Majhen in bolj strankarski časopis je nevoščljiv, kakšne plače tukaj prejemajo uredniki in novinarji, pa objavlja netočne podatke o tem. Poslanko Majdo Potrata z leve je zmotilo, ker objavljamo oglase za tednik Mag. Z desne še ni protestov, kako si drznemo objavljati oglase za Mladino. So pa tam občasno zgroženi, ker jih pogosto razglasimo za odgovorne za vse dobro in slabo v državi. Kar je – ker ima oblast veliko moč – pač realnost.

Kar se aktivov novinarjev in protestov v prid Milharčiča tiče, niso čisto samoiniciativni. Dogajanje je sprožil izvršilni odbor aktiva novinarjev Dela, ki že dolgo slovi po tem, da rad razpošilja dopise drugim časopisom, kako je na Delu vse narobe. Vsak pameten urednik na Večeru ali Dnevniku je tega pisanja vedno vesel. Takoj pridobijo še odzive tistih, ki jih je ta odbor trenutno napada, in to objavijo kje na prvih straneh. Dobro se bere in koristno je, če v časopisu objaviš zmerjanje novinarjev in urednikov konkurenčne hiše. Padla jim bo branost in naklada. Pa še sami s(m)o si krivi.

Malo me je, kako se je začelo, tudi šokiralo. Za dopis, ki ga je kot predsednik aktiva podpisal Jože Poglajen, sem namreč prej kot od novinarjev Dela, ki so ga napisali, izvedel od odličnega novinarja Večera Boruta Mekine, ki sem mu bil nekoč urednik. Storil je, kar smo prej skupaj: takoj je poklical za odziv. Enako so ravnali z Dnevnika. Uporniki na Delu si svojemu uredniku niso upali na podoben način pogledati v oči. Nič me niso vprašali po razlogih ali čem podobnem niti me niso osebno obvestili o svoji odločitvi, da mora Milharčič za vsako ceno ostati urednik. So me pa po elektronski pošti zaprosili, ali bi njihova stališča objavil v časopisu.

Odločil sem, da lahko v Delu svoje pisarije objavijo, če bodo plačali oglas, ker sem se hotel izogniti javnemu razčiščevanju internih stvari. A ker so vihar v državi že dvignili, bom pa tudi javno povedal: časi se spreminjajo in ta urednik Dela na najvišje uredniške položaje ne bo postavil nikogar, ki nima izobrazbe, potrebne, da bi se človek lahko zaposlil vsaj kot novinar. Pri tem mi ni veliko mar, kako je v drugih časopisnih hišah, ki zaposlujejo manj novinarjev in si včasih tudi ne morejo privoščiti izobraženih. Avtonomija pa je med drugim v tem, da me nihče ne bo izsiljeval.

Bilo mi je skrajno nerodno, ker so to razpravo zunaj hiše sprožili, saj je Milharčič sicer primer odličnega novinarja, ki je ponos Dela. Niti malo si nisem želel javno razlagati o njegovi izobrazbi in se prepirati o tem ali čem podobnem. Razpravo so sprožili na način, ki je zadnje čase žal za novinarstvo značilen: diskvalificirali so me, češ da izvajam politične čistke, se spravljam na drugače misleče in kar je še tega.
Razprava, ki so jo sprožili, je lahko koristna za novinarsko skupnosti – kaže namreč, kako neresno novinarji jemljejo profesionalnost in kako podli so lahko. Si predstavljate, da bi skupine sodnikov pozivale k uporu, ker minister za pravosodje ne soglaša, da bi bil za šefa sodišča imenovan nekdo, ki nima univerzitetne izobrazbe, češ da s tem izvaja nasilje nad drugače mislečimi? Niti na misel jim ne pride. Kdo bi pa še verjel, da pravično sodijo. In malo me skrbi, ker si ugled s takšnim ravnanjem zapravljajo najpomembnejši pisci Dela.

Pa ne le oni. Oglasila se je vrsta novinarskih aktivov, ki bi morali prvi skrbeti za spoštovanje visokih profesionalnih standardov, kar dokazuje, da je zavest o novinarstvu kot profesiji na daleč najnižji točki v zgodovini te države. Profesija ni le v tem, da imaš veliko plačo in privilegij pisati v najbolj uglednem časopisu v državi. Potrebna je tudi izobrazba. Logika, da je nekaj let prakse več kot diploma dobre fakultete, velja za obrtne dejavnosti. A to ima tudi posledice: obrtniki praviloma ne morejo imeti milijonske plače.

Povrhu se zdi, da aktivisti iz drugih medijev zahtevajo, da ne smem upoštevati kriterija izobrazbe, ker so bržčas sami v hudi stiski, in to kaže stisko celotnega ceha, saj je izobrazba v novinarstvu pač še problem. In v največjem časopisu postavljamo standarde za vse. Česa vas je strah, gospodje?

Kar se pa plač na Delu tiče, bom v naslednjih letih skušal doseči, da bodo imeli res visoke tisti, ki dobro in trdo delajo. Kot denimo v zadnjem tednu Boštjan Videmšek, Jure Eržen in Barbara Šurk, ki na Bližnjem vzhodu tvegajo največ, kar je mogoče, tudi življenje, da bi ljudje v Sloveniji dobili popolno in celovito sliko o dogajanju.

Nič me ni in me ne bo sram, če bo plačilo takšnih novinarjev višje od plače šefa vlade ali kakšnega podobnega politika, dokler bo delo opravljeno tako, da bo ta časopis tisto, kar mora biti: ogledalo in ponos te države. Kar se najvišjih šefov uredništva Dela tiče, pa bodo pač morali imeti končan vsaj kak faks.


Pa če so novinarske organizacije, sindikalisti in aktivisti postavijo na glavo."

10 Comments:

At 2:16 AM, Anonymous Luka said...

Bravo Pero, way to go!

 
At 3:32 PM, Blogger Miha Movrin said...

Kljub temu, da sam Jančič govori o "najbolj uglednem časopisu v državi", pa še vedno mislim (to sem povedal že v komentarju na Letnarjev post na to temo), da je to etiketo časopis Delo že zdavnaj izgubil. Reproduciranje novic, ki jih je mogoče izvedeti že dan prej na internetu ni tisto, kar iščem pri resnem (broadsheet) časopisu. V tej reciklaži ni Delo prav nič drugačno od kateregakoli Večera ali Dnevnika. Bistvo kvalitetnega časopisa je poleg iskanja novih zgodb predvsem analiza in komentar. Retorični vprašanji: na kakšen način je Delo interpretiralo (oz. konstruiralo, če hočete) slovensko realnost v zadnjih 15 letih? Koliko tranzicijskih anomalij je Delo razkrilo po odhodu Slivnikove ekipe?

Jančič dobro pokaže na dva izmed vzrokov za slabšanje kvalitete Dela: novinarjem najprej primanjkuje hrbtenica, saj se novinarska srenja očitno ne upa postaviti po robu nekaj mogočnim novinarsko-političnim klanom , ki držijo v šahu vse ostale. Drug razlog, za katerega razsežnost sem vsaj jaz izvedel šele zdaj, pa je vsaj toliko škandalozen kolikor je banalen: presenetljivo število najbolj eksponiranih Delovih novinarjev sploh nima adekvatne izobrazbe. KAKO SO SPLOH LAHKO SKLENILI POGODBO O ZAPOSLITVI?!?!?!?!?!

Zato komičen članek v SP o domnevni rehabilitaciji fašizma na Slovenskem na katerega sta opozorila Letnar in Avbelj razumem kot posledico enega od obeh pravkar naštetih razlogov: ali avtor preprosto ne razume situacije ali pa deluje v interesu tistih, ki znajo voditi politiko samo s podžiganjem kulturnega boja.

Še pripomba: vsaj za nekatere dopisnice Dela z Bližnjega vzhoda (nomina sunt odiosa) je smešno govoriti, da "tvegajo največ, kar je mogoče, tudi življenje, da bi ljudje v Sloveniji dobili popolno in celovito sliko o dogajanju", kot lahko beremo v Jančičevem članku. Življenje tvegajo (vsaj tisti, ki poročajo o palestinsko-izraelskem konfliktu) ravno toliko kot katerakoli 75 letna starka, ki roma v Sveto deželo. Edino česar se morajo bati je kakšen besen Izraelec, ki mu bo nekdo enkrat prevedel kakšno izmed "nevtralnih" poročil, ki jih lahko nenehno beremo v Delu in na podlagi katerih naj bi si ustvarjali znamenito "popolno in celovito sliko o dogajanju".

 
At 8:56 PM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 10:32 AM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 10:43 AM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 10:49 AM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 12:41 PM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 1:01 PM, Blogger srdjan kezunović said...

ups, oprostite prosim, nisem se prijavil s svojim priimkom. bom popravil!

 
At 3:14 PM, Blogger srdjan kezunović said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 11:47 AM, Blogger Jernej Letnar said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home