Monday, May 22, 2006

Rémi Brague v četrtek v Ljubljani

Nova revija vabi v četrtek, 25. maja 2006, ob 19. uri v Klub Cankarjevega doma, kjer bo imel francoski filozof Remi Brague predavanje z naslovom »Je evrocentrizem evropski?«.

Slovenski bralci Bragua poznajo predvsem po delu Evropa, rimska pot, pri Novi reviji pa so o njem pred predavanjem zapisali naslednje:

»Rémi Brague se uvršča med najvplivnejše evropske intelektualce. Kot profesor antične in srednjeveške filozofije predava na Sorboni ter na münchenski univerzi (kot naslednik Romana Guardinija). Pred tem je gostoval na številnih evropskih in ameriških univerzah. Objavil je številne filozofske študije, ki tematsko posegajo na vsa področja razvoja duha. Slovenskim bralcem je znan predvsem po prevedenem delu Evropa, rimska pot, v katerem razpravlja o konstitutivnem smislu evropskosti. Pri tem se opira na svoje bogato poznavanje antične in srednjeveške misli, kulture ter zgodovine.V predgovoru k slovenski izdaji je med drugim zapisal, kako je v tej knjigi »skušal pokazati, da je bil ključ evropskega kulturnega dinamizma priznavanje drugotnosti v odnosu do kultur, ki so občutene kot viri: v veri Stara zaveza, v svetni kulturi antična Grčija«. Pred kratkim je izšlo njegovo delo Modrost sveta. Zgodovina človeškega izkustva univerzuma.

V četrtkovem predavanju bo Rémi Brague obravnaval vprašanje, kaj pravzaprav menimo z oznako »evrocentričnosti«, ki pogosto nastopa v postmodernih kulturoloških študijah, in kaj kultura kot center sploh pomeni.«

3 Comments:

At 8:41 AM, Anonymous Anonymous said...

Vidim, da vam bralci ne komentirajo bloga, a vseeno nadaljujte z dobrim delom! Slovenci potrebujemo zdravo pamet.

 
At 9:56 AM, Blogger srdjan kezunović said...

na juremes.wordpress.com sem izvedel, da ste avtorji tega bloga preprosto izbrisali vse komentarje, ki so kazali drugačno sliko kot vaši prispevki, potem pa ste popolnoma prepovedali komentarje. a je to res? škoda bi bilo, če bi se izkazalo, da mladi ambiciozni izobraženci nimajo toliko poguma, da bi se soočili z drugačnimi mnenji. razen če je seveda blog primarno namenjen enako mislečim, potem vas čisto razumem.

 
At 6:42 PM, Blogger Jernej Letnar said...

Rara temporum felicitas, ubi sentire, quae velis, et quae sentias dicere licet. Jernej Letnar

 

Post a Comment

<< Home