Friday, June 23, 2006

Petnajst let samostojnosti Slovenije

V nedeljo bomo praznovali petnajst let osamosvojitve. 25. junij 1991 ostaja najsvetlejša točka naše zgodovine, ki nas še vedno osrečuje in nas obenem navdaja s ponosom. Vsem nam se pa zastavlja pa se vprašanje ali je bilo teh petnajst let zgodba o uspehu? Ni dvoma da se v Sloveniji živi dosti bolje, kot se je živelo ob osamosvojitvi in da imamo veliko zgodbic o uspehu, s katermi se lahko hvalimo pred svetom. Tako lahko rečemo, da je bilo prvih petnajstih let zelo uspešnih, čeprav jih ne gre opisati kot odlične. Zato kaj takega bi se morali znebiti vseh čejev, ki spremljajo javno življenje slovenske družbe vse od osamosvojitve naprej. Prav ta težnja k odličnosti pa nam v slovenski družbi zelo manjka. Matej v svojem postu zelo dobro ugotavlja, da smo Slovenci trenutno na najvišji točki v vsej naši zgodovini, vendar ni razloga, da ne bi težili še k večji zrelosti naše družbe in njene konkurenčnosti navzven. Ko nas tujci povprašajo kako se živi v Sloveniji, se Slovenci radi pohvalimo, da je pri nas kvaliteta življenja zelo visoka. Da se da v enem dnevu smučati na Krvavcu in namakati v Jadranskem morju ter enako mogoče v istem dnevu osvojiti naše vršace v Julijcih in se potem namakati v termalnih vodah naših zdravilišč na drugem koncu Slovenije. Slednje verjetno drži, vendar se človek vpraša ali je to ista država in družba, kjer je bilo po podatkih iz zdravstvenega statističnega letopisa leta 2003 opravljeno 6873 splavov, pri čemer se je istega leta rodilo samo 17.066 otrok. Da ne začnemo razprave o samomorih, ki jih je bilo 562. Iz teh golih podatkov tako izhaja, da bi bila kvaliteta življenja pri nas ne more biti kdo ve kako visoka. Večina prebivalstva podobno kot v prejšnjih desetletjih in stoletjih trdo dela za svoj vsakodnevni kruh. Stanovanjsko vprašanje v mestih posebej še za mlade družine ostaja skoraj nerešljiv problem. Tretjina prebivalstva je v pokoju, kar povečuje pritisk na mlade generacije, ki so res nekakšno žrtveno jagnje za razvoj Slovenije, saj morajo loviti stik z Evropo, ki so ga stare generacije izgubile, ko so se klečeplazile pred totalitarnimi komunisti. Če k temu dodamo še povsod navzoče obtožbe o korupciji in nepotizmu raznih političnih, gospodarskih in družinskih kartelov, postane vsakomur jasno, da nas v tej prelepi deželici čaka še ogromno dela in točenja čistega vina, da prekinemo vezi in navade iz preteklosti, in zadihamo neobremenjeni in motivirani v prihodnost. Pravičnosti ne smemo nikomur odreči!

Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbratli,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!; France Prešeren, Zdravljica, 8. kitica

2 Comments:

At 4:43 PM, Blogger -scriptor- said...

Zanimiva povezava med Prešernovo osmo in pa frazo "natočiti si čistega vina"! Nikoli do sedaj še nisem pomislil nanjo.

 
At 1:55 PM, Blogger srdjan kezunović said...

strinjam se s tem, da se vse preveč poudarjajo pozitivne stvari. mediji so enoglasno trobili v en samcat rog, peli hvalospeve osamosvojiteljem, uspehih slovenije etc., kakor da bi še vedno živeli v komunizmu, kjer se pod vladavino sproščenih cedita med in mleko.

nobeden ni omenjal totalitarnega vzdušja v medijih, administrativnega genocida nad izbrisanimi, vzponu klerikalizma in zgodovinskega revizionizma, naraščajočih socialnih razlik, prihajajoče demontaže socialne države, sodelovanja slovenije v imperialističnih pohodih ZDA, nespretnosti in diletantstva v EU, petolizništva zvezi NATO, nakupov nekih panzerjev medtem ko propada onkološki inštitut in pediatrije še ni na vidiku.

ob takšnih obletnicah je treba izpostaviti predvsem takšne stvari, da se ne zazibamo v samozadovoljstvo.

 

Post a Comment

<< Home